Halaman

Isnin, 22 Februari 2010

CHOCOLATE CHIPS MUFFINS







 



Recipe from Mamafami.Belum sempat upload gambar lagi...


1 3/4 cawan tepung gandum*
1/4 cawan cocoa powder*
1 cawan gula kastor
1 tsp baking powder*
1 tsp soda bikarbonat*
1/2 tsp garam*
1 cawan susu segar
1 biji telur (lightly beaten)
1/2 cawan minyak
1 tsp esen vanilla
3/4 cawan coklat chips

Ayak semua bahan bertanda *
Masukkan gula gaul rata guna whisk.
Didalam mangkuk lain pukul telur,susu,minyak dan esen vanila.
Campurkan telur kedalam tepung dan gaul sebati.
Isikan kedalam acuan muffin sehingga hampir penuh.
Bakar 180'C  selama 20-25 minit.
*Pastikan oven dipanaskan dahulu.




Selasa, 16 Februari 2010

SALAD

KUIH CARA BERLAUK





Resepi dari blog Mat Gebu.Su buat untuk breakfast.

Inti:

200gm daging cincang (su guna daging kisar)
1/2 inci halia *
2 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
1 tbsp rempah kari daging
1 tbsp sos tiram
1/2 tsp serbuk cili
1-2 tbsp kicap cair
Sedikit air

Kisar bahan bertanda *


Kuih:

150gm tepung gandum
2 biji telur
125ml santan pekat (su guna susu cair)
200ml air
garam dan serbuk kunyit

Hiasan:
Cili merah dan daun sup

MAKARONI GORENG


Makaroni goreng nih fav. Zahin...dia suka sgt..resepi x yah la..

Khamis, 11 Februari 2010

BISKUT BANGKIT NYONYA

Selepas buat biskut buah kana tu,Su buat biskut bangkit ni pulak...Zahin req..mintak buatkan warna hijau dan pink..kebetulan semua bahan memang ada so buatkan je la...Resepi dah pernah post dalam N3 sebelum ini.Zahin bawa biskut ni ke nursery.

BISKUT BUAH KANA

Resepi dari Chef Norzailina.Teringat makan biskut ni semasa zaman kanak-kanak dulu.

Bahan-bahan:
90gm gula aising (su guna 70gm shj)
150gm butter @ marjerin
1 biji kuning telur
1 tsp esen vanilla
170gm tepung gandum
100gm tepung jagung
1/2 tsp baking powder
Jem secukupnya (su guna jem strawberi)

Ayak tepung gandum,tepung jagung dan baking powder.
Pukul gula aising,butter dan telur sehingga sebati.
Campurkan esen vanila dan kacau rata.
Kemudian campurkan tepung dan uli sehingga menjadi doh.
Simpan didalam bekas kedap udara sementara membentuknya.
Bakar 180'C selama 20 minit.
Sapukan jem pada biskut ketika ia masih panas dan tangkupkan dua.




Rabu, 10 Februari 2010

APAM 100PLUS


Recipe from mamafami's blog.

3eggs
200gm flour
230gm sugar
1 tsp ovalette
150ml 100plus
pink of food colouring
1 tsp vanilla essence

Beat eggs,sugar,vanilla essence and ovalette on high speed till fluffy.
Add in flour and continue beating till thick.
Pour 100plus and mix well.
Divide the mixture into two and add a bit of pink colour into one part and leave the other plain.
Spoon the mixture into prepared cups,almost full.
Steam for 15 minutes.






                           



Ahad, 7 Februari 2010

MAJLIS HARI LAHIR RUSYAIDI


7hb Feb 2010 Rusyaidi genap berumur 8 tahun.Happy Birthday!!Umi doakan Rusyaidi menjadi anak yang soleh dan pelajar yang cemerlang di dunia dan akhirat.Juadah yang simple  sebab hari ni Umi ada program,domino's pizza sahaja.Majlis Rusyaidi bermula pukul 5.00pm.


Birthday Boy.



Rusyaidi sedang membuka hadiah.


Rusyaidi dan kawan-kawan.


Semoga Rusyaidi gembira...



Hadiah birthday Rusyaidi.

Khamis, 4 Februari 2010

KEK BATIK


Kek yang amat senang dan simple..tak payah guna oven.Kek ni adalah kegemaran Zahin.Resepi dari Kak Raja.Su buat kek ni hari sabtu lepas,untuk bawa balik ke Lipis.


Bahan-bahan:

1/2 tin susu pekat manis
8 biji telur (su guna 6 biji sahaja)
250gm butter
1 gelas gula (su guna 1/2 gelas sahaja)
2 tsp coklat emulco
3 tbsp serbuk koko
1 tsp esen vanila
1/2kg biskut meri (dipatah 4)

Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Campurkan semua bahan kecuali biskut kacau sebati.
Kemudian campurkan butter cair.
Masak guna api perlahan sehingga mendidih dan pekat (pastikan sentiasa kacau)
Tutup api dan masukkan biskut meri kemudian kacau.
Tekan biskut kedalam loyang dan biarkan sejuk.



 

MUSHROOM SOUP



Mushroom soup ni su buat pagi tadi.Resepinya ambil dari myresepi. Sedap dan senang.


 

Bahan-bahan:

1 keping dada ayam-dicincang halus
1500ml air
500ml susu segar
1 ketul kiub ayam
6/7 biji cendawan butang-dihiris kecil
garam secukup rasa
1 cawan tepung gandum

Masak isi ayam dan air sehingga mendidih.
Campurkan susu segar,cendawan,kiub ayam dan garam.
Masukkan tepung gandum dan masak sehingga pekat...
***(sue bancuh tepung gandum ini dengan 500ml air dari sukatan air diatas,kemudian tapis baru sue masukkan kedalam sup)***
***kiub ayam pula sue hanya gunakan 1/2 ketul sahaja...***