Halaman

Selasa, 4 Oktober 2011

talam lapis cha cha

Resepi asal dari Chef Asma.

Bahan A:

100gm gula melaka
100gm gula merah
50gm gula pasir~sue x letak pon
500ml air
1 helai daun pandan~d simpul

masak semua bahan sehingga gula larut dan tapis.


Bahan B:

120gm tepung beras
60gm tepung gandum
250ml santan pekat
2 biji telur
1 tsp tepung ubi
1/2 tsp garam

campurkan semua bahan dan kacau rata.
kemudian campurkan semua bahan B dan kacau rata.
tapis dan masak atas api perlahan sehingga naik wap.
bahagikan adunan kpd 2 bhgn.
sediakan loyang 10',lengser dgn minyak dan alas dengan plastik dan lengser dgn minyak juga.
(sue guna loyang 7' agak tebal la sedikit)
panaskan kukusan.
tuang 1 bhgn adunan tadi ke dlm loyang tutup loyang dengan aluminium foil.
kukus selama 15 minit.

Bahan lapisan tengah:

170gm tepung beras
50gm gula pasir~sue letak 2 tbsp aje
250ml santan pekat
650ml air
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp garam
80gm cha cha~dicuci n toskan.

satukan semua bahan kecuali cha cha.
kacau rata,tapis dam masak di atas api perlahan sehingga naik wap.
masukkan cha cha.
apabila lapisan pertama td masak,tuangkan lapisan tengah dan kukus selama 15 minit lagi.
bila dah masak tuang lapisan yg brwarna coklat td,kukus lagi selama 30 minit.
sejukkan kuih terlebih dahulu sebelum d potong.

sue baru keluarkan dari loyang

setelah di potong kpd 2 bhgn.

sedapp



sue suka kan bhgn lapisan tengah nye,tekstur nye lembut dan x manis sgt.

nak mkn sendri mmg x habis..so bg kat jiran2 n bawak ke opis laa..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan