Halaman

Rabu, 21 Oktober 2009

kek coklat



kek ni buat bersama agar-agar pelangi tu..senang nak buat rasanye pun ok tak manis sangat.resepi ni ambil dari blog mamafami aising pulak tak ingat abik dari mane

bahan A

250gm butter
1 cawan air suam
1 1/2 cawan gula
1/2-3/4 cawan serbuk koko


bahan B

2 cawan tepung gandum
1 tsp serbuk penaik
2tsp soda bikarbonat


bahan C


2 biji telur
1tsp esen vanila
1/2 cawan susu cair


cara-caranye:

doubleboilkan bahan A sehingga cair dan ketepikan
ayak semua bahan B
kaup balikkan bahan B kedalam bahan A sehingga sebati
tuang bahan C dan kacau sehingga sebati dan tidak berketul
bakar 27-30 minit pada suhu 160'c


untuk aising


125gm butter
125gm shortenig
100gm susu pekat
20gm gula aising
1/2 tsp esen vanila
pewarna

caranye:
campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga kembang,gebu dan putih
kemudian campurkan pewarna

Tiada ulasan:

Catat Ulasan