Halaman

Rabu, 28 Mac 2012

walnut carrot cake

bahan-bahan:


5 biji telur gred A

1 1/2 cawan gula castor~sue guna 1 cawan sahaja

1 1/2 cawan minyak jagung

3/4 cawan walnut~dibakar dan dicincang halus~sue tambahkan kismis dan badam

2 1/4 cawan tepung superfine*

2 tsp baking powder*

1 1/2 tsp baking soda*

*satukan dan ayak.

400gm lobak merah~di parut



pukul telur dan gula sehingga gebu dan kembang.

campurkan minyak jagung dan walnut~gaul sebati

campurkan tepung~gaul rata

masukkan lobak dan gaul sebati

gris loyang size 8" dgn butter dan lapikkan dgn kertas minyak (sue guna loyang 7x3 dan selebihnya sue buat cupcakes)

bakar selama 1 jam dengan suhu 180'C

sejukkan sebelum dihias.



lobak,kismis,badam dan walnut


kek yang telah masak,setelah sejuk potong di bhgn tengah

ratakan cream cheese pada kek



Bahan-bahan frosting:

250gm cream cheese

120gm butter

120gm gula aising (di ayak)~sue guna 60gm sahaja



dah siap untuk dihias dgn cream di atas kek pula

buat simple2 aje...

da hampir siap...



dahh siap ponn...


yang ini untuk cupcakes pulak





bagi pada jiran2 sikit

lenkali boleh buat lagi...sedap kek ni...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan