Halaman

Rabu, 21 September 2011

kek buah buahan

Buat untuk majlis jamuan raya opis.

bahan kek:

5 biji telur gred A
130gm tepung hong kong (ayak)
150gm gula ~sue guna 120gm shj
80gm butter ~dicairkan

pukul telur dan gula sehingga kembang n pekat.
masukkan tepung gaul rata.
masukkan butter cair kacau perlahan sehingga sebati
alas loyang 8' n gris dgn butter~sue guna loyang 10'
bakar kek selama 30 minit dengan suhu 180'C
apabila kek dah masak terus keluarkan dr loyang dan sejukkan
pastikan kek betul2 sejuk sblm dihiaskan

potong kek kepada 2 bahagian

bahan krim:

250gm whip cream~sue guna 500ml
esen vanilla @ lain2 sebagai perasa jika suka

putar whip cream sehingga pekat

hiasan:

buah peach,kiwi,anggur,nenas,strawberry atau ape@ buah yg sesuai

bahan glaze:

instant jelly + air

ratakan cream yg dicampur bersama buah peach pada lapisan bawah kek

letak lapisan atas n ratakn cream


susun buah dan hiaskan

sapukan bahan glaze


dah siap












Tiada ulasan:

Catat Ulasan