Halaman

Sabtu, 25 Oktober 2014

CHILLED BLUEBERRY CHEESECAKE

BAHAN-BAHAN:


200GM BISKUT DIGESTIVE

80GM BUTTER CAIR


HANCURKAN BISKUT,CAMPURKAN DENGAN BUTTER CAIR DAN PADATKAN KEDALAM LOYANG.

SIMPAN DIDALAM PETI SEJUK.


250GM CREAM CHEESE

60GM GULA HALUS

1 1/2 TBSP SERBUK GELATIN HALAL

1 CAWAN AIR SUAM

1 TBSP JUS LEMON

200ML WHIPPING CREAM


BLUEBERRY FILLING




LARUTKAN GELATIN DIDALAM AIR SUAM~KETEPIKAN.

PUTAR CREAM CHEESE DAN GULA HALUS SEHINGGA SEBATI.

PUTAR WHIPPING CREAM SEHINGGA KEMBANG.

SATUKAN KEDUA-DUA BAHAN~SEBATI.

MASUKKAN LARUTAN GELATIN~KACAU SEBATI.

MASUKKAN JUS LEMON.

MASUKKAN 3 TBSP BLUEBERRY FILLING~KACAU PERLAHAN SAHAJA.

TUANG ADUNAN KEDALAM LOYANG YANG ADA BISKUT TADI.

SIMPAN DIDALAM PETI SEJUK SELAMA 3-4 JAM.

BILA DAH KERAS,RATAKAN SEDIKIT BLUEBERRY FILLING DI ATAS KEK.

SEDAP DIMAKAN KETIKA KEK SEJUK.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan