Halaman

Sabtu, 25 Oktober 2014

KEK SPAN COKLAT

KEK SEMPENA JAMUAN RAYA DI TASKA TAQWA


BAHAN A:


4 BIJI TELUR GRED A

120GM GULA KASTOR

1 TBSP OVELETTE


PUTAR SEMUA BAHAN SEHINGGA KEMBANG DAN PUTIH~PUTAR SELAMA 12-15 MINIT.



BAHAN B:


80GM TEPUNG GANDUM

20GM SERBUK KOKO

20GM TEPUNG JAGUNG

1 TSP BAKING POWDER


SATUKAN SEMUA BAHAN,AYAK 5 KALI.



BAHAN C:


65GM BUTTER~DICAIRKAN DAN DIBIARKAN SEJUK.


MASUKKAN BAHAN A KEDALAM BAHAN B,PUTAR SEBATI SELAMA 2 MINIT.

MASUKKAN BAHAN C~PUTAR SEBATI.

GRIS LOYANG,TABURKAN SEDIKIT TEPUNG GANDUM DAN RATAKAN DI KESELURUHAN LOYANG.

SUE GUNA LOYANG 8".

BAKAR SELAMA 45 MINIT DENGAN SUHU 170'C.

APABILA SUDAH MASAK,KELUARKAN LOYANG DARI OVEN DAN HENTAK-HENTAKKAN LOYANG 2@3 KALI.

TERLANGKUPKAN LOYANG DI ATAS REDAI,BIARKAN 10 MINIT

LALUKAN PISAU DISEKELILING KEK,KEMUDIAN KELUARKAN KEK.

SEJUKKAN KEK SEBELUM DIHIAS.

KEK DIPOTONG KEPADA 2 BAHAGIAN,LAPISKAN DENGAN CREAM.

HIAS KEK DENGAN CREAM.



UNTUK HIASAN,SUE GUNA NON-DIARY WHIPPING CREAM.

HIASAN PULA,ATIQAH YANG PILIHKAN...NAK ITIK LA...NAK LION...NAK KOLAM DAN POKOK JUGA...KEK DAH JADI MACAM ZOO...

ATIQAH HUDA CERIA SEBELUM KE NURSERY...

SELAIN DARI KEK INI,SUE JUGA BUATKAN CUPCAKES RED VELVET.


RESEPI DI ENTRY BERIKUT NYA...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan