cheesecake yang ini Sue buat untuk makan sendiri ajer...
bahan-bahan:
200gm biskut digestive-kisar
80gm butter~dicairkan
60gm gula halus.
1 1/2 tbsp gelatin halal.
125ml air suam.
200gm whipping cream.
blueberry filling secukupnya.
campurkan biskut dan butter dan tekan padat kedalam loyang~yang ini sue guna loyang 7x7
masukkan loyang kedalam peti sejuk.
masukkan gelatin kedalam air suam~larut.
putar cream cheese dan gula sehingga berkrim.
masukkan gelatin~kacau sebati.
putar whipping cream kemudian masukkan kedalam cream cheese tadi.
putar sebati,masukkan 3 tbsp blueberry filling dan kacau perlahan dan sedikit sahaja.
**sue tambah 1 tsp jus lemon**
tuang adunan kedalam loyang tadi.
simpan didalam peti sejuk selama 4 jam.
apabila cheesecake sudah mengeras,hias dengan blueberry filling diatas permukaannya.
**yang ini Sue tak letak,sue cuma letak buah kiwi dan buah strawberry**
sue baru keluarkan dari loyang
sue tak letak blueberry filling,sue gantikan dengan buah kiwi dan buah strawberry
kek ni sue nak bagi yan dan kawan-kawan opis...tinggal untuk rumah sikit aje...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan