SUMBER: http://www.kongsiresepi.com
resepi asal:Chef Zubaidah.
Mudah dan sedap...cara nak buat pon ringkas sahaja...
bahan-bahan:
100gm serbuk koko @ 1 cawan **
200gm gula pasir @ 1 cawan **
1 tin susu cair **
200gm minyak sayuran @ 1 cawan **
250gm susu pekat manis @ 1 cawan **
4 biji telur gred A~putar sehingga berbuih sahaja.
150gm tepung gandum @ 1 1/2 cawan
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
campurkan semua bahan yang bertanda ** ,putar sebati dan masak dengan api perlahan sehingga gula hancur (tidak perlu sehingga mendidih)
masukkan kedalam telur~putar sebati ~guna hand whisk sahaja.
masukkan pula tepung gandum,soda bikarbonat dan baking powder~putar sehingga sebati.
kukus dengan api sederhana selama 1 jam.
atau boleh juga dibakar~suhu 160'C selama 1 1/2 jam.
Sue kukus sahaja...apabila kek sudah sejuk,curahkan dengan topping coklat.
untuk topping Sue guna bahan-bahan di atas.
100ml whipping cream
20 keping coklat (size nye cam duit 20 sen)
***sukatan ini ikut suka hati Sue ajer...***
panaskan whipping cream sehingga kelihatan terbentuk buih-buih ditepi-tepi periuk~matikan api kemudian masukkan kepingan coklat kacau sehingga coklat cair.
curahkan diatas kek yang telah sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan