sumber: http://www.tiffinbiru.com
bahan-bahan:
8gm serbuk jelly~sue guna serbuk agar-agar
600ml air
300ml susu cair
120gm gula halus
1 tbsp tepung kastard
1 tsp esen vanilla
1 cawan gula*
3 tbsp air*
*untuk karamel
untuk karamel,Sue cuma gunakan 3 tbsp gula taburkan dalam loyang dan masak atas api perlahan sehingga gula menjadi keperangan~ketepikan
satukan susu cair dan tepung kastard~sebati dan tapis.
masukkan gula,air dan serbuk jelly~kacau rata dan masak atas api,kacau sehingga mendidih.
perlahankan api,masukkan bancuhan kastard tadi~kacau rata
masak sehingga agar-agar kelihatan sedikit pekat (bila angkat senduk agar-agar jatuh bertali)
tutup api dan tuang agar-agar kedalam loyang yang ada karamel tadi
sejukkan dalam 2 hingga 3 jam,keluarkan dari loyang~hidangkan.
|
Sue hias dengan buah strawberry |
sedap agar-agar ni... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan