Kek ni sue buat sempena majlis perkahwinan anak kawan di opis sue...
bahan-bahan:
150gm tepung gandum
3 tbsp serbuk koko
1 tsp baking powder
5 biji telur gred B
100gm gula kastor
1 tsp ovellette
50ml susu segar
1 tsp esen vanilla
2 tbsp coklat emulco
50ml butter cair
ayak tepung,serbuk koko dan baking powder.
masukkan semua bahan kedalam mangkuk kecuali butter cair
putar maksimum speed sehingga adunan berkrim~dalam 10-12 minit
masukkan butter cair dengan kaedah kaup balik dan gaul sebati.
panaskan oven 170'C.
gris dan alas loyang~tuang kan adunan kek
bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak
setelah kek masak terbalikkan kek di atas redai dan biarkan ianya sejuk
keluarkan kek dari loyang setelah kek sejuk.
kek yang sudah dikeluarkan dari loyang.sue guna loyang bulat 8"
potong kek kepada 2 bahagian
sedia kan buttercream...
bahan-bahan buttercream:
400gm krimwell
600gm shortening
240gm gula aising~ayak
1 tsp esen vanilla
putar krimwell dan shortening ~ low speed selama 2 minit
masukkan gula aising~putar low speed selama 2 minit lagi
masukkan esen vanilla~kacau rata.
sue gunakan sedikit blueberry filling dibahagian tengah kek
letakkan 1 bahagian kek ke atas papan kek dan ratakan krim
ratakan blueberry filling pula...
letakkan 1 bahagian kek lagi...kemudian ratakan krim di permukaan kek
dah siap ratakan krim..
deco sikit di tepi kek...
lebihan buttercream tadi digunakan untuk buat bunga rose...sue buat 3 warna...
siap dah buat bunga nya...
tambahkan daun pulak...
siap...sue nak bawa pergi kenduri di raub ni...
masuk kotak dahh...buttercream ni ok...sue bawa dari kl ok ajer...
akak, kek ni beratnya berapa kg?
BalasPadamberat nye hmpir2 2kg...
Padam