BAHAN-BAHAN:
200gm biskut digestive~boleh juga guna biskut oreo,marie,tiger
80gm butter~dicairkan.
250gm cream cheese
130gm gula halus
15gm gelatin~sue biasa guna 1 1/2 tbsp
1 cawan air suam
2 tbsp jus lemon
blueberry filling
antara bahan-bahan yang digunakan
cara-cara nya:
kisar biskut dan campurkan dengan butter yang dicairkan.
masukkan ke dalam loyang,tekan biskut sehingga padat kemudian simpan loyang didalam peti sejuk.
dah siap seperti ni,masukkan kedalam peti sejuk sementara menyediakan cheesecake
masukkan gelatin kedalam air suam,kacau sehingga gelatin larut~ketepikan.
putar cream cheese dan gula sehingga berkrim.
masukkan gelatin dan jus lemon,putar sebati~ketepikan
di dalam mangkuk yang lain putar whipping cream sehingga kembang.
masukkan whipping cream kedalam mangkuk cheese tadi~putar sebati.
sue suka masukkan sedikit blueberry filling~dalam 2 tbsp (jika tak nak masukkan pon tak apa...)
sue dah masukkan blueberry filling~putar sedikit dan perlahan sahaja...
tuang adunan kedalam loyang yang ada biskut tadi.
masukkan kek ini kedalam peti sejuk selama 3 hingga 4 jam atau sehingga ianya mengeras...
apabila kek sudah mengeras,ratakan blueberry filling di atas permukaan kek
dah siap macam ni...boleh masukkan semula kek kedalam peti sejuk...nak keluarkan dari loyang pon dah boleh dah ni...
siap dahh...
yang ini dah siap packing dahh...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan