6 biji telur
1 tbsp ovelette
80gm gula aising~sue guna 50gm sahaja
100gm tepung gandum
1 tsp baking powder
2 tbsp horliks~ayak
250gm butter
125gm susu pekat manis
120gm coklat masakan
1 tbsp coklat emulco
1 tsp nescaffe~campurkan dengan 1 tsp air panas/suam
sedikit pewarna kuning
cara-caranya:
ayak tepung dan baking powder~ketepikan
pukul telur,ovelette dan gula aising sehingga kembang dan gebu~biasa nya sue putar dengan high speed selama 7 minit.
masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil terus pukul dengan kelajuan low speed
masukkan horliks~putar sebati~ketepikan.
dalam mangkuk yang lain,pukul butter dan susu pekat sehingga lembut dan kembang
masukkan butter kedalam telur sedikit demi sedikit dengan kaedah kaup balik~sebati kan.
cairkan coklat masakan~double boiled kan kemudian masukkan nescaffe
ambil sedikit adunan ~dalam 2 atau 3 senduk dan campurkan dengan coklat yang dicairkan tadi juga masukkan coklat emulco.
masukkan kedalam piping bag.
masukkan sedikit pewarna kuning kedalam adunan yang selebih nya.
sediakan loyang,sue gunakan loyang 7 x 7,gris dan alaskan loyang dengan kertas.
panaskan oven 180' C guna api atas sahaja.
untuk lapisan pertama,ambil 5 tbsp (sudu besar),masukkan kedalam loyang,ratakan sedikit kemudian masukkan sebentar kedalam oven (sekejap saja yerr..) keluarkan loyang,adunan kek akan cair sedikit jadi mudah untuk kita ratakan dan kita akan dapat lapisan yang cantik.masukkan semula kedalam oven sehingga bahagian atas kek berwarna agak perang keluarkan kek,paipkan adunan yang ada coklat masakan tadi,buatkan garisan lurus dan rapat2 sahaja kemudian bakar semula sehingga bahagian atas kek menjadi warna perang atau chef yang ajar sue buat kek lapis ni kata atas kek berwarna seperti warna kulit telur...
untuk lapisan kedua dan seterusnya ambil 4 tbsp sahaja,ratakan...masak sehingga sedikit perang dan paipkan coklat dalam garisan yang lurus juga tapi jarak kan sedikit garisan nya..untuk dapatkan corak yang cantik apabila kita potong kek ni nanti.
ulang proses yang sama sehingga selesai.
untuk lapisan terakhir,ratakan adunan kek kemudian terus paipkan coklat masakkan dan untuk dapatkan corak lorekkkan garisan untuk membentuk corak
bakar sehingga keperangan...
akhir sekali,bakar kek guna api bawah sahaja selama 5 hingga 10 minit.
lapisan terakhir,bahagian atas kek |
lorekkan untuk membentuk corak
|
boleh juga jika nak tulis seperti ini...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan