Halaman

Ahad, 30 Disember 2012

talam kastard jagung



sumber:yatiememories


loyang 10x10


bahan-bahan lapisan bawah:


1 1/2 cawan tepung beras

1/2 cawan tepung jagung

1/2 cawan tepung kastard

1 cawan gula

1 cawan jagung krim manis

3 1/2 cawan santan

pewarna kuning

garam


satukan semua jenis tepung,masukkan garam,gula dan santan kacau sebati.

tapis adunan masak sehingga naik wap kemudian masukkan jagung dan gaul sebati.

sediakan kukusan

lapik loyang dengan plastik,sapukan dengan sedikit minyak

tuang adunan dan kukus selama 20 minit


bahan-bahan lapisan atas:


2 cawan santan pekat

1 cawan air pandan ~ kisar 3 helai daun pandan dengan 1 cawan air)

1 cawan tepung gandum

2 tbsp tepung jagung

1 tbsp tepung ubi

2 biji telur

2 tbsp gula pasir

secubit garam

pewarna hijau


blend semua bahan-bahan,tapiskan dan masak sehingga naik wap

gores sedikit permukaan lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan

kukus selama 20 minit lagi.

sejukkan sebelum di potong






Tiada ulasan:

Catat Ulasan