Ahad, 30 Disember 2012
talam kastard jagung
sumber:yatiememories
loyang 10x10
bahan-bahan lapisan bawah:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung krim manis
3 1/2 cawan santan
pewarna kuning
garam
satukan semua jenis tepung,masukkan garam,gula dan santan kacau sebati.
tapis adunan masak sehingga naik wap kemudian masukkan jagung dan gaul sebati.
sediakan kukusan
lapik loyang dengan plastik,sapukan dengan sedikit minyak
tuang adunan dan kukus selama 20 minit
bahan-bahan lapisan atas:
2 cawan santan pekat
1 cawan air pandan ~ kisar 3 helai daun pandan dengan 1 cawan air)
1 cawan tepung gandum
2 tbsp tepung jagung
1 tbsp tepung ubi
2 biji telur
2 tbsp gula pasir
secubit garam
pewarna hijau
blend semua bahan-bahan,tapiskan dan masak sehingga naik wap
gores sedikit permukaan lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan
kukus selama 20 minit lagi.
sejukkan sebelum di potong
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan