Halaman

Isnin, 3 Disember 2012

FONDANT ICING


sumber:http://www.myresepi.com


63ml air

1 tbsp gelatin halal

125ml sirap glucose

1 1/2 tbsp gliserin

2 tbsp shortening

1kg gula aising (ayak)

pewarna pilihan.


tuang air kedalam bekas yang tahan panas masukkan gelatin~kacau dan ketepikan (lebih kurang 1 minit) supaya gelatin kembang.

double boiled kan sehingga gelatin larut.

masukkan glucose,gliserin dan shortening ke dalam gelatin tadi,kacau sehingga semua bahan larut.

tutup api dan biarkan ia nya sejuk sedikit.

setelah agak sejuk,masukkan sedikit demi sedikit gula aising dan kacau sehingga sebati.dalam 500gm gula doh akan mula mengeras sedikit
teruskan menguli doh dengan menggunakan breadmaker atau guna kan tangan.Sue gunakan tangan sahaja...


biarkan doh semalaman untuk hasil yang lebih baik.


simpan fondant di dalam bekas yang kedap udara.

simpan di dalam suhu bilik sahaja.

bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna.

bentukkan mengikut kreativiti masing-masing.




fondant yang telah siap...





Tiada ulasan:

Catat Ulasan