Halaman

Ahad, 30 Disember 2012

cream puff jagung



sumber:http://myresepi.com


puff:


125gm self raising flour atau tepung gandum + 2 tsp baking powder

100gm butter

250ml air

1/2 tsp gula

3 biji telur


panaskan air,gula dan butter sehingga mendidih,masukkan tepung kacau sehingga adunan tidak melekat pada periuk dan sejukkan.

masukkan telur dan putar sehingga adunan sebati dan berkrim

masukkan adunan kedalam piping bag dan guna nozzle bentuk bintang

panaskan oven 220'C

spray puff dengan air~untuk membantu adunan naik

bakar sehingga 30 minit atau sehingga permukaan puff keperangan.

*suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna

*sebelum keluarkan puff dari oven,pastikan puff benar-benar masak~puff kelihatan ringan dan bahagian bawah nya tak melakat di dulang.

*jika puff dikeluarkan ketika ianya belum cukup masak,puff akan turun dan tidak berongga didalam nya.

gunting sedikit bahagian tepi puff dan paipkan inti jagung.




puff sebelum dibakar



puff yang sudah masak



bahan inti jagung:


1 cawan air

1/2 cawan susu cair~sue guna susu segar

1/2 cawan tepung kastard

5 tbsp gula

1 cawan jagung dalam tin


kacau tepung kastard dan air sehingga tepung larut

masukkan susu cair dan gula kacau sehingga naik wap

masukkan jagung~biarkan cream sejuk sebelum di masukkan kedalam puff


Tiada ulasan:

Catat Ulasan