Halaman

Isnin, 15 Ogos 2011

kek lapis strwbery coklat

  
resepi asal kek ni dari Chef Zubaidah masa Sue ikuti kelas kek dia.Resepi asal hanya guna strwberry emulco,yg kali ni sue ubah sikit tambah coklat masakan, coklat emulco dan horliks.

guna loyang 7 x 7


 bahan bahan:

6 biji telur
80gm gula aising
1 tbsp ovelette
250gm buter
125gm susu pekat
100gm tepung kek
1 tsp coklat emulco
50gm coklat masakan~dicairkan
1 tsp strwbery emulco
sedikit pewarna rose pink
2 tbsp horliks

pukul telur,gula n ovelette sehingga kembang,masukkan tepung sedikit demi sedikit (low speed).
di bekas yg lain,pukul buttter n susu pekat sehingga kembang dan gebu.
campurkan butter kedalam adunan telur sedikit demi sedikit (low speed)
bahagikan adunan kpd 3 bahagian.
1 bahagian campurkan horliks
1 bahagian campurkan coklat masakan n coklat emulco
1 bahagian campurkan strwbery emulco n pewarna rose pink

bakar selapis demi selapis sehingga selesai dgn suhu 180'C.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan