Halaman

Selasa, 8 Julai 2014

kuih bakar daging

Sumber:blog kak jee (fauziah abdul samad)

250gm daging~cincang atau potong kecil-kecil
1 biji bawang besar~potong dadu
1 1/2 sudu rempah kari daging
Garam secukup rasa.

Tumis bawang sehingga wangi...masukkan rempah kari...masukkan daging...garam...masak sehingga agak kering...
Sejukkan...

5 biji telur
3 cawan santan cair @ susu segar~su guna 1 kotak kecil santan.
3 cawan air
3 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning

Putar telur sehingga kembang
Masukkan santan cair dan air
Masukkan tepung gandum
Putar sehingga sebati
Masukkan garam dan sedikit pewarna kuning.

Panaskan oven 180'C...

Panaskan 1 sudu teh margerin...su guna butter sebab tak ada margerin...kecilkan api....tuang perlahan-lahan adunan tepung sehingga 3/4 paras acuan...biarkan sekejap...dalam 1 minit
Letakkan inti daging dibahagian tengah acuan dulu...kemudian disetiap disetiap lekuk acuan...apabila nampak garing di tepi-tepi kuih...masukkan kedalam oven guna api atas sahaja selama 15-20 minit.
Keluarkan kuih dari acuan ketika kuih masih panas.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan