Halaman

Rabu, 17 November 2010

BUTTER CHEESE CAKE


Buat kek ni petang raye,balik keje terus buat..nak bawak ke putrajaya..nak pegi sana lepas isyak nanti.Resepi dari Chef Norzailina
kek ni sedap dan lembut...serta harum dengan bau cheese.

Bahan-bahan:

170gm mentega
125gm krim keju
250gm gula kastor (200gm jer)
5 biji kuning telur
210gm tepung gandum
11/2 tsp serbuk penaik
2 tsp esen vanilla
5 biji putih telur
1/8 tsp garam

Ayak tepung dan serbuk penaik.
Putar butter dan krim keju sehingga kembang dan pucat warnanya.
Campurkan gula sedikit demi sedikit sambil terus pukul
Kemudian campurkan kuning telur sebiji demi sebiji,putar sehingga sebati.
Campurkan tepung sedikit demi sedikit-putar perlahan.
Letak esen vanilla.
Dalam mangkuk yg lain,pukul putih telur sehingga berbuih.
Kemudian campurkan garam dan putar sehingga kental.
Campurkan sedikit demi sedikit adunan putih telur kedalam adunan butter tadi.
Bakar 170'C selama 1 jam atau sehingga masak.
Biar atas redai 10 minit sebelum keluarkan kek dari loyang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan