Buat tart buah ni untuk majlis hari lahir zahin.Pertama kali buat,sedap dan senang.Resepi dr blog Bro Rozzan.
Bahan-bahan pastry:
550gm tepung gandum
250gm butter
50gm pastry margarine
1 biji telur
100gm gula aising
secubit garam
1 tsp esen vanilla
Satukan butter,pastry margerine dan gula aising-pukul rata.
Campurkan telur,garam dan esen vanila kacau rata.
Masukkan tepung dan uli sebati sehingga jadi doh.
Sejukkan dalam peti ais selama 1/2 jam-1 jam.
Terap dlm acuan tart,cucuk permukaan dgn garpu.
Bakar selama 25-30minit dgn suhu 180'C.
Bahan untuk krim kastard:
bahan A
250ml susu segar
50gm gula
100gm butter
bahan B
250ml susu segar
40gm tepung kastard
1 tbsp tepung jagung
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
secubit garam
Campurkan semua bahan A,masak sehingga mendidih.
Campurkan semua bahan B,kacau rata-tapis dan campurkan kedalam bahan A.
Didihkan sehingga masak @ pekat.
Sejukkan dan isi kan kedalam tart.
tart yg sudah diletakkan filling.
Untuk buah:
buah kiwi,strawbery,pic dan anggur.
Susun buah-buahan diatas filling tersebut,kemudian sapukan gel/glaze.
(Su x guna pon glaze nih)
Bahan untuk gel/glaze tart buah:
1 tbsp instant jelly
100gm air
masak sehingga mendidih.
sejukkan dan sapu pada buah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan