Halaman

Khamis, 12 Ogos 2010

FRUIT TART

Buat tart buah ni untuk majlis hari lahir zahin.Pertama kali buat,sedap dan senang.Resepi dr blog Bro Rozzan.

Bahan-bahan pastry:

550gm tepung gandum
250gm butter
50gm pastry margarine
1 biji telur
100gm gula aising
secubit garam
1 tsp esen vanilla

Satukan butter,pastry margerine dan gula aising-pukul rata.
Campurkan telur,garam dan esen vanila kacau rata.
Masukkan tepung dan uli sebati sehingga jadi doh.
Sejukkan dalam peti ais selama 1/2 jam-1 jam.
Terap dlm acuan tart,cucuk permukaan dgn garpu.
Bakar selama 25-30minit dgn suhu 180'C.




Bahan untuk krim kastard:

bahan A

250ml susu segar
50gm gula
100gm butter

bahan B

250ml susu segar
40gm tepung kastard
1 tbsp tepung jagung
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
secubit garam

Campurkan semua bahan A,masak sehingga mendidih.
Campurkan semua bahan B,kacau rata-tapis dan campurkan kedalam bahan A.
Didihkan sehingga masak @ pekat.
Sejukkan dan isi kan kedalam tart.

tart yg sudah diletakkan filling.

Untuk buah:

buah kiwi,strawbery,pic dan anggur.

Susun buah-buahan diatas filling tersebut,kemudian sapukan gel/glaze.
(Su x guna pon glaze nih)

Bahan untuk gel/glaze tart buah:

1 tbsp instant jelly
100gm air

masak sehingga mendidih.
sejukkan dan sapu pada buah.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan