Halaman

Selasa, 24 Julai 2012

talam kastard jagung

loyang 10x10


lapisan bawah:

1 1/2 cawan tepung beras


1/2 cawan tepung jagung

1/2 cawan tepung kastard

1 cawan gula

1
cawan jagung krim manis

3 1/2 cawan santan~sue guna 1 kotak santan 200ml + air

sedikit pewarna kuning

sedikit garam

satukan semua jenis tepung,campurkan gula,garam dan santan sehingga sebati kemudian tapis.

masak sehingga naik wap,tutup api dan masukkan jagung manis~gaul sebati.

alas loyang dan sapukan minyak

panaskan kukusan terlebih dahulu,kukus selama 20 minit


lapisan atas:


2 cawan santan pekat~sue guna santan kotak 200ml + air

1 cawan air pandan~kisar 3 helai daun pandan

1 cawan tepung gandum

2 tbsp tepung jagung

1 tbsp tepung ubi

2 biji telur

2 tbsp gula pasir

secubit garam


pewarna hijau


blendkan semua bahan kemudian tapis.

masak sehingga naik wap

lorekkan sedikit permukaan jagung,tuang perlahan lahan adunan hijau

kukus selama 20 minit

sejukkan dan potong dengan pisau plastik.


 












Kuih ni guna loyang 10x10 so dapat banyak...yg ni untuk mak dan jiran2



Tiada ulasan:

Catat Ulasan