Halaman

Rabu, 18 September 2013

asam pedas



sumber: blog azlita aziz (kak ita)...resepi dari blog bro rozzan...



1/2 kg ikan duri/ikan tenggiri...sue guna ikan parang


1/2 tbsp pes asam jawa(campurkan dgn 1 cawan air)


1 1/2 cawan air

1 biji tomato

1 batang terung~belah dua...hiris

5 biji kacang bendi

1 tangkai bunga kantan

garam dan gula secukup rasa

minyak masak untuk menumis



bahan2 kisar:


1/2 biji bawang besar

3 biji bawang merah

5 tangkai cili kering

1/2 inci halia

1/2 tbsp jintan manis

1/2 tsp lada hitam

2cm kunyit hidup atau 1 tsp serbuk kunyit

3 ulas bawang putih



bahan tumis:



1/2 biji bawang besar~dihiris


1/4 tsp biji sawi


1/4 tsp halba


4 tangkai daun kari



panaskan minyak...tumis bahan tumis sehingga naik bau dan bawang besar kelihatan layu.


masukkan bahan kisar...masak sehingga garing dan wangi.


masukkan air asam jawa...masak sehingga naik minyak.


masukkan ikan,bunga kantan dan air~kacau rata..


masukkan garam..gula..terung dan bendi.


tutup dan biarkan sehingga kuah menjadi sedikit pekat..masukkan tomato,biarkan sebentar dan tutup api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan