Halaman

Selasa, 19 Jun 2012

kuih lapis labu

bahan A:

2 cawan air
1 1/4 cawan gula halus
1/2 tsp garam
2 helai daun pandan

bahan B:

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung jagung
2 cawan santan pekat
2 cawan air

bahan C:

1/2 cawan santan pekat

bahan D:

1 cawan labu~rebus dan hancurkan.

sue guna loyang 8'

masak bahan A sehingga gula larut~sejukkan dan ketepikan.

dalam mangkuk lain,satukan bahan B,gaul rata

masukkan bahan A kedalam bahan B~kacau sebati

tapis dan bahagikan kepada 2 bahagian

1 bahagian dicampurkan dgn bahan C

1 bahagian lg dicampurkan dgn bahan D

bahagikan pula setiap bahagian kpd 3 bahagian supaya sama jer jumlah cecair adunan iaitu 3 kuning dan 3 putih.
panaskan kukusan

sapu minyak didasar n sekeliling loyang dan alaskan dgn plastik

masukkan adunan D dan kukus selama 5-7 minit

ulang sehingga habis,untuk lapisan terakhir kukus selama 20 minit dan gunakan api yg sederhana supaya permukaan kuih licin dan cantik.

sejukkan dan potong dgn pisau plastik.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan