Halaman

Selasa, 19 Jun 2012

talam permata keledek

yang ini pon buat untuk kenduri di rumah mak,sue guna loyang 10x10x3

bahan lapisan tengah:

2 cawan keledek oren~didadu,rebus n toskan
1 1/2 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 tbsp hoen kwee (putih)~sue ade yg warna hijau aje...so sue guna aje..)
1 cawan gula halus
sedikit garam

campurkan sebati semua bahan kecuali ubi keledek

tapis~masak sehingga naik wap~tutup api

campurkan keledek dan kacau rata~ketepikan

bahan lapisan atas dan bawah:

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
2 biji telur
1 cawan santan
2 cawan air
secubit garam
pewarna merah dan hijau

bancuh semua bahan~tapis dan masak sehingga naik wap

bahagikan kpd 2 bahagian

1 bahagian dicampurkan pewarna merah

1 bahagian dicampurkan pewarna hijau~sue guna pewarna oren sbb bhgn tengah tu dah warna hijau

sapukan sekeliling loyang dengan minyak dan alaskan dgn plastik

panaskan pengukus

tuang adunan merah dan kukus selama 10 minit

(pastikan tiada air bertakung diatas permukaan,jika ada lapkan dgn tisu dapur perlahan2)
goreskan dgn garpu di permukaan kuih

tuangkan adunan tengah dan kukus selama 20 minit

gores sedikit dgn garpu dipermukaan lapisan

tuang pula adunan yg terakhir dan kukus selama 25 minit

setelah masak,buka penutup kukus dan biarkan selama 5 minit dgn api yg masih belum ditutup untuk keringkan permukaan kuih.
 
sejukkan dahulu sblm dipotong

untuk potongan yg cantik dan kemas gunakan pisau plastik


















Tiada ulasan:

Catat Ulasan