Halaman

Khamis, 18 April 2013

HOMEMADE MEE KUNING


SUMBER: BUKU RESEPI


BAHAN-BAHAN:


1/2 KG TEPUNG GANDUM

1/2 TSP SODA BIKARBONAT

SEDIKIT PEWARNA KUNING

SECUBIT GARAM

1 1/2 CAWAN AIR

MINYAK MASAK SECUKUP NYA.


TUKARKAN SODA BIKARBONAT KEPADA SODA ABU TERLEBIH DAHULU...

CARA NYA: LETAKKAN SODA BIKARBONAT DI ATAS TUDUNG PERIUK,PANASKAN GUNA API PERLAHAN SEHINGGA MENJADI SERBUK,LEBIH KURANG 5 MINIT SAMBIL DIKACAU2...TEKSTUR NYE AKAN MENJADI SERBUK YANG LEBIH HALUS...BIARKAN SODA ABU SEJUK SEBENTAR.


MASUKKAN SODA KEDALAM AIR DAN KACAU,JIKA KITA PEGANG AIR IANYA MENJADI SEDIKIT LICIN SO MAKNA NYA MENJADI LA TU YERR...MASUKKAN SEDIKIT PEWARNA KUNING DAN KACAU RATA...


MASUKKAN TEPUNG KEDALAM MANGKUK,TUANG AIR SIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA KITA MENDAPAT DOH YANG BOLEH DI KEPAL2..DOH HENDAKLAH SEDIKIT KERAS,CUKUP SEKADAR TEPUNG BERGUMPAL DAN DAPAT MENJADI KETULAN SAHAJA.


CANAI DOH..GUNA MESIN MEE..UNTUK MEE GUNA NO 5


PANASKAN AIR REBUSAN SEHINGGA MENDIDIH,REBUS MEE DALAM 3 HINGGA 5 MINIT SAHAJA ATAU SEHINGGA MEE KELIHATAN SEDIKIT KEMBANG.


ANGKAT DAN TOSKAN MEE,GAUL DENGAN SEDIKIT MINYAK (GAUL SEMASA MEE MASIH PANAS)


SEJUKKAN MEE DAN SIMPAN DIDALAM BEKAS KEDAP UDARA,TAHAN SELAMA SEMINGGU JIKA DISIMPAN DI DALAM PETI SEJUK.SEMASA SUE BUAT NI,AIR ABU ADA LEBIH,JADI SUE BUAT LAGI DALAM 300GM TEPUNG GANDUM,SUE SIAPKAN BUAT DOH SAHAJA,ANAK SUE RUSYAIDI YANG BUATKAN...RUSYAIDI NAK BUAT BENTUK CAM KUEY TEOW...SUE BIARKAN AJER...SO INI LAH HASIL NYER...AGAK TEBAL SEDIKIT,JADI SUE REBUS MEE YANG INI LAMA SIKIT...RUSYAIDI TERUS MINTA SUE GORENGKAN...TAK SABAR DIA NAK MAKAN...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan