Halaman

Khamis, 11 April 2013

PAU



SUMBER: MAI SHARE RECIPE (FB)


SUE BUAT PAU NI UNTUK SARAPAN PAGI TADI,TERJUMPA RESEPI NI MASA ON9 FB MALAM TADI...SEBELUM SUBUH SUE SIAPKAN DOH DAN REHATKAN...LEPAS SUBUH BARU LETAK INTI.INTI PON SUE BUAT PAGI NI,SUE GUNA INTI KENTANG DAN DAGING.


BAHAN-BAHAN UNTUK PAU:


2 CAWAN TEPUNG GANDUM

2 TBSP YIS (MAURIPAN)~SUE GUNA 1 PAKET SAHAJA.

2 TBSP SUSU PEKAT MANIS

1 TBSP GULA

1/2 CAWAN AIR SUAM

3 TBSP MINYAK MASAK

SEDIKIT GARAM.


CAMPURKAN YIS DENGAN AIR SUAM,KACAU SEBENTAR DAN MASUKKAN GULA DAN KACAU LAGI~BIARKAN SELAMA 15 MINIT ATAU SEHINGGA IA BERBUIH.


DALAM MANGKUK LAIN MASUKKAN TEPUNG,SUSU PEKAT,MINYAK MASAK DAN GARAM SERTA YIS TADI.


ULI ADUNAN SEHINGGA MENJADI DOH YANG TIDAK MELEKAT DITANGAN.


REHATKAN DOH SELAMA 45 MINIT.


BENTUK KAN DOH DAL ISIKAN INTI.


REHAT KAN LAGI DOH SELAMA 1/2 JAM.


SEDIAKAN KUKUSAN,PASTIKAN AIR TELAH BENAR2 MENDIDIH BARU MASUKKAN PAU
KUKUS PAU SELAMA 10 MINIT.




SEMENTARA SUE REHATKAN DOH,SUE SEDIAKAN INTI NYA.



INTI:


200GM DAGING DIPOTONG DADU

3 BIJI KENTANG DIDADU

2 TBSP SERBUK KARI DAGING

1 CAWAN AIR

GARAM DAN GULA SECUKUP RASA

SEDIKIT DAUN SUP

1 ULAS BAWANG PUTIH~DI HIRIS

3 ULAS BAWANG MERAH`DI HIRIS



TUMIS BAWANG PUTIH DAN BAWANG MERAH,MASUKKAN REMPAH KARI YANG DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR~BIARKAN SEHINGGA PECAH MINYAK.


MASUKKAN DAGING


MASUKKAN KENTANG


MASUKKAN AIR


MASUKKAN GARAM DAN GULA


APABILA AGAK PEKAT,MASUKKAN DAUN SUP YANG DIHIRIS HALUS




PAU NI LEMBUT DAN GEBU...




SELAIN PAU,SUE JUGA BUATKAN MUSHROOM SOUP NI...








Tiada ulasan:

Catat Ulasan