Halaman

Rabu, 19 Mac 2014

kek lapis asam manis



Kemas peti sejuk..terjumpa asam haw flakes ni...sue beli asam ni di Muslim Supermarket di Beijing...beli satu bungkus aje...nak menghabiskan haw flakes ni...su buat la kek lapis ni...


bahan-bahan:

6 biji telur gred B
60gm gula aising
1 tbsp ovellete
100gm self raising flour
250gm butter
125gm susu pekat manis
haw flakes secukupnya
pewarna merah,hijau dan kuning lemon.

putar telur,gula aising dan ovelette sehingga kembang...dalam 5 minit..

masukkan tepung sedikit demi sedikit smbil di putar dgn kelajuan minima~rata dan sebati...

dalam mangkuk yang lain,putar butter dan susu oekat sehingga berkrim

masukkan butter sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dengan kaedah kaup balik...kacau sebtai dan rata.

bahagikan adunan kepada 3 bahagian,campurkan sdikit pewarna.

gris dan alas loyang dengan kertas...su guna loyang 7x7

masukkan 5 sudu besar lapisan pertama..masukkan sebentar kedalam oven...tujuan nya utk adunan kek mencair sedikit...bagi memudah kan untuk meratakan adunan kek...keluar kan loyang...ratakan adunan dengan sudu...bakar dengan mengunakan api atas dan bawah sehingga bahagian atas permukaan kek berwarna coklat...seperti warna kulit telur...suhu 180'C.

keluarkan loyang,masukkan 4 sudu besar lapisan kedua pula...ratakan...susun haw flakes..untuk lapisan kedua dan seterusnya hanya guna api atas sahaja...bakar sehingga permukaan kek menjadi warna coklat...ulang proses yang sama sehingga selesai...su hanya letak haw flakes pada lapisan yg berwarna kuning sahaja...terpulang laa nak letak di lapisan yang mane...






sue juga buat kek lapis prune...


untuk kek lapis prune ni...su gunakan resepi yang sama,cuma su kurangkan gula jer...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan