Halaman

Rabu, 19 Mac 2014

pai ayam dan cendawan


sumber:blog che mat gebu (tiffinbiru)


pai yang sedap dan lembut pastri nya...terima kasih pada CMG yang sudi berkongsi resepi...dah banyak su ikut resepi CMG dan semua masakan menjadi dan memuaskan hati...
pai ni su buat untuk sarapan juga untuk dibawa kerumah abang su di taman melati.


bahan pastri:

300gm tepung gandum
150gm butter sejuk~didadu kecil
secubit garam
4-5 tbsp air ais

campurakan tepung,butter dan garam~gaul dan ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti~campurkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tak melekat di mangkuk~bulatkan doh~simpan didalam bekas bertutup dan simpan didalam peti sejuk selama 30 minit.

canai doh di antara 2 helai plastik...doh yang nipis dalam3-4mm...terap..,sukkan kedalam bekas atau acuan pai...letak inti...tutup...sapukan dengan kuning telur...

bakat 25 minit dengan suhu 200'C.


Bahan-bahan inti:

150gm dada ayam~didadu kecil
3-5 biji cendawan butang~di dadu kecil
3/4 tsp lada hitam~(serbuk)
1/2 kiub pati ayam
1/2 cawan susu segar
1 biji bawang holland~di dadu
2 ulas bawang putih~dicincang halus
6 tangkai daun kucai~dihiris halus
1 helai bay leaf
1 tbsp tepung gandum
sedikit serbuk buah pala
garam secukup rasa


panaskan sedikit butter...tumis bawang,bawang putih dan bay leaf sehingga wangi..masukkan ayam dan cendawan..masukkan susu segar..kiub ayam...mendidih...masukkan semua bahan yg lain...sejukkan..








Tiada ulasan:

Catat Ulasan