Halaman

Rabu, 19 Mac 2014

choco mousse brownies


sumber:myresepi

brownies:

45gm butter
65gm gula halus
1 biji telur
50gm tepung gandum*
1/2 tsp baking powder*
1 tbsp serbuk koko*

*ayak...

putar butter dan gula halus sehingga kembang dan putih.

masukkan telur ~putar selama 3-4 minit

campurkan bahan ayak...kacau rata

alas loyang

bakar 12-15 minit suhu 170'C

sejukkan..


mousse:

140gm coklat masakan
1 tbsp gelatin
100ml air
2 biji putih telur
200gm whipping cream
40gm gula halus

masukkan gelatin kedalam air,biarkan 5 minit~kacau~larut

cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler~tutup api...masukkan gelatin~kacau rata~bairkan sejuk.

putar putih telur sehingga meringue sambil campurakan gula halus sedikit demi sedikit

dalam mangkuk yang lain,putar whipping cream sehingga berkrim

masukkan coklat cair dan whipping cream kedalam putih telur

putar rata dan sebati

sediakan brownies...masukkan brownies kedalam loyang springfoam...curahkan mousse...sejukkan...su biarkan semalaman didalam peti sejuk...taburkan serbuk koko...su taburkan parutan coklat compound.

su buat resepi ni double...so dapat 2 biji...



baru dikeluarkan dari loyang


siap packing...su nak bawa kerumah abang di taman melati dan juga kajang.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan