bahan-bahan:
125gm butter
1 cawan air (250ml)~boleh dicampurkan dengan susu segar jika suka.
150gm tepung gandum*
1 tsp baking powder*
1 tbsp gula kastor*
secubit garam halus
4 biji telur.
1 tsp esen vanilla.
ayak bahan yang bertanda*
masukkan butter dan air kedalam periuk,masak sehingga mendidih.
masukkan bahan ayak,kacau cepat-cepat sehingga adunan tak melekat di dasar dan di sekeliling periuk,matikan api dan masukkan adunan tepung kedalam mixer.
putar adunan tepung tepung dengan kelajuan sederhana sehingga ia suam.
masukkan telur satu demi satu,putar sedikit dulu telur tu.
masukkan esen vanilla.
putar adunan dengan kelajuan maksima sehingga adunan kelihatan berkilat dan pekat.
alas loyang dengan kertas.
paipkan aduna puff.
panaskan oven.
spray puff dengan air supaya puff naik dengan cantik.
bakar selama 20-25 minit dengan suhu 200'C. dengan api atas dan bawah.
puff yang menjadi akan ringan dan berongga di bahagian dalam.
bahan untuk filling kastard:
6 tbsp tepung kastard
6 tbsp gula kastor
1 1/3 cawan susu segar
90gm butter
2 tsp esen vanilla
larutkan tepung kastard bersama gula dan susu segar
masak dengan api perlahan sehingga sedikit pekat
masukkan butter
sebelum matikan api,masukkan esen vanilla
gunting sedikit dibahagian tepi puff,paipkan filling.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan