Halaman

Jumaat, 3 Jun 2011

aiskrim pelangi

Kali kedua buat aiskrim nih,sedap n tak manis sangat..budak2 suka..yg nih Sue buat guna perisa strawbery,mint,oren n vanilla.

Letak dalam bekas2 yg kecil..senang nak makan..

Yang ni perisa vanilla n mint.

Bahan-bahan:

1 tin susu cair @ 400ml susu segar~Sue guna susu segar.
1/2 cawab susu pekat manis.
2 tbsp ovelette.
1 tsp esen vanilla.
pewarna dan perisa kegemaran.

Satukan semua bahan dalam mangkuk kecuali pewarna dan perisa.

Putar pada kelajuan perlahan (nom. 1) selama 10 minit.

Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut warna dan perisa.

Masukkan kedalam bekas dan dibekukan selama 6 jam.

~~TIPS:guna susu segar dan susu pekat yg sejuk~~(bukan suhu bilik)

Yang ini pertama kali buat~minggu lepas,Sue guna perisa vanilla,strawberry dan coklat.Bagi yg bewarna merah dan coklat Sue hanya guna strawberry emolco dan coklat emulco,tak perlu tambah pewarna pon.












Tiada ulasan:

Catat Ulasan