Halaman

Isnin, 13 Jun 2011

talam keledek

Sue baru balik kg..mak bg ubi keledek banyak...so..cuba la buat talam keledek nih..ubi ni warna purple sikit2..Sue tambahkan sedikit pewarna merah kalau x warne nyer x nampak..nak letak warna purple dah x dek stok la pulak...

lapisan bawah:

150gm keledek-direbus -dihancurkan dan dicampur dgn 200ml air (blend)
60gm tepung beras
80gm tepung ubi
10gm tepung sagu
200ml santan pekat~sue guna santan kotak
120gm gula halus~sue guna 100gm
1/4 tsp garam

lapisan atas:

30gm tepung beras
40gm tepung ubi
5gm tepung sagu
100ml santan pekat
100ml air
1/2 tsp garam

kisar ubi keledek dengan air sehingga jadi pes.
campurkan semua bahan lapisan bawah-tapis-kemudian campurkan dengan pes keledek-gaul rata.
masukkan kedalam loyang-kukus selama 25 minit atau sehingga masak.
campurkan semua bahan lapisan atas-tapis.
tuang adunan lapisan atas dan kukus lagi selama 20 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan