Halaman

Isnin, 27 Mei 2013

rainbow cake

SUMBER: http://kakzusemanisgula.blogspot.com


Pertama kali Sue buat rainbow kek ni...resepi dari blog kak zu..terima kaseh...sedap kek ni...lembut dan harum dengan bau lemon,nak buat nya agak mudah...cuma perlukan kesabaran untuk membakar kek..topping sue gunakan cheese.


BAHAN KEK:


300gm butter

1 tsp gliserin~pelembap kek

200gm gula kastor

5 biji telur

1 tsp ovelette

1 tbsp esen vanilla

280gm tepung superfine~ayak

1 tsp double action baking powder

20ml susu segar


Putar telur,gula dan ovelette sehingga kembang dan putih.

Di dalam mangkuk lain putar butter dan gliserin sehingga kembang dan gebu,masukkan tepung dan double action baking powder~putar sebati.

Satukan bahan butter dan adunan telur~putar sebati~sebentar sahaja..

Masukkan esen vanilla dan susu segar.

Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan tambahkan pewarna.

Bakar selama 15 minit,Sue guna suhu 180'C




kek yang telah selesai di bakar...tunggu sejuk dulu...




TOPPING PERTAMA :

~Sue guna resepi yang ni sebab kek ni sue buat untuk makan sendiri ajer...



370gm cheesecream

70gm gula aising

300gm non dairy whipping

100gm lemon filling



 

putar cheesecream dan gula aising sehingga cheese lembut

putar whipping cream sehingga kental

satuka cheese dan whipping cream

asingkan 1/3 daripada cream dan campurkan dengan lemon filling~untuk melapis kek...

cream selebih nya untuk hiasan kek.


****krim ini tidak tahan cuaca panas****



TOPPING KEDUA:


500gm creamcheese

250gm butter anchor

250gm gula aising~ayak


putar kesemua bahan sehingga lembut..





Selesai proses melapis kek...


Sue hias simple2 ajer sebab kek ni untuk makan keluarga ajer...kebetulan ada tetamu yang datang rumah...














Tiada ulasan:

Catat Ulasan