SUMBER: MYRESEPI
Sue buat kek ini sempena hari guru,buat 2 biji...satu untuk diberi pada Taska/Tadika Taqwa...satu lagi untuk makan sendiri...
bahan-bahan untuk kek span coklat:
bahan A:
4 biji telur gred A (5 biji jika guna telur gred B)
120gm gula kastor
1 tbsp ovelette
bahan B:
80gm tepung gandum
20gm serbuk koko
20gm tepung jagung
1 tsp baking powder
bahan C:
65gm butter cair~sejukkan dahulu
Satukan semua bahan A,putar dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan putih~dalam 15 minit ~sue putar 12 minit.
Satukan semua bahan B,ayak 5X
Masukkan bahan B kedalam adunan telur~putar sebati~dalam2-3 minit.
Masukkan bahan C,putar sebati.
Gris loyang,taburkan sedikit tepung gandum~sue guna loyang 7"
Bakar selama 45 minit dengan suhu 170'C
Apabila sudah masak,keluarkan dan hentak kan loyang kek 2/3 kali...kemudian telangkupkan/terbalikkan loyang kek atas redai dalam 10 minit (proses yang sama seperti kek chiffon)
Lalukan pisau disekeliling kek~keluarkan kek dari loyang dan sejukkan.
Bahan-bahan aiskrim:
3 biji kuning telur
150gm susu segar
30gm gula kastor
150gm pes strawberry~sue guna 1 tsp strawberry emulco dan 5 biji buah strawbery didadu kecil2)
300gm fresh cream
Masak kuning telur,susu segar dan gula kastor dengan api perlahan sehingga pekat~sejukkan
Putar fresh cream sehingga kental,masukkan bahan yang di masak tadi~putar sebati
Campurkan pes strawbery~putar sebati~simpan didalam peti sejuk sementara menunggu kek sejuk.
Potong kek kepada 3 bahagian..lapiskan dengan aiskrim
Apabila sudah siap,tutup loyang dengan plastik wrap dan sejukkan dalam freezer selama 3 jam atau semalaman.
hiaskan kek dengan fresh cream
hias simple jer...cuma letak buah strawbery...
yang ini untuk nursery Atiqah...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan