Lapisan plain:
1 tsp serbuk agar-agar
3 cawan air
3 tbsp gula
sehelai daun pandan
masak semua bahan di atas sehingga mendidih.
biarkan sentiasa di atas api kecil semasa proses melapis agar agar.
Lapisan putih:1 tsp serbuk agar agar
1 cawan santan @ susu cair @ susu segar~yang ini sue gunakan susu segar.
2 cawan air.
3 tbsp gula.
masak semua bahan di atas sehingga mendidih.
sementara proses melapis agar2 biarkan periuk sentiasa di atas dapur dgn api yg kecil.
lapis adunan secara selang seli,setiap lapisan perlu benar2 keras baru tuang secara perlahan lahan lapisan berikut nye
setiap lapisan biasa nye mengambil masa 2-3 minit untuk mengeras.
basah kan loyang dengan air sebelum digunakn ini bertujuan untuk memudahkan ketika kita hendak mengeluarkan agar agar dari loyang nanti.Juga pastikan agar agar benar2 sejuk baru masukkan ke dlm peti sejuk,jika tidak agar2 akan berair.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan