SUMBER: BLOG KAK ZU... http://kakzusemanisgula.blogspot.com
salah satu kek yang menjadi kegemaran sue...sedap..x manis sangat...terima kasih pada kak zu yang sudi berkongsi resepi ni...
~guna loyang 8' atau 9'~loyang yang boleh dibuka di bawah nyer...
untuk kek di atas,sue guna loyang empat segi saiz 7'...jadi kek ni agak tebal...seelok-elok nya guna loyang bersaiz 8 atau 9 inci.
bahan lapisan bawah:
180gm biskut tiger
110gm butter
cairkan butter~sejukkan.
hancurkan biskut~campurkan dengan butter.
masukkan kedalam loyang dan tekan padat.
simpan didalam peti sejuk.
bahan lapisan atas:
250gm cream cheese~suhu bilik.
120gm gula kastor
150gm UHT whipping cream
1 tbsp gelatin
60ml air panas~masukkan gelatin~kacau sehingga gelatin larut dan sebati.
putar cream cheese dan gula kastor sehingga kembang.
masukkan whipping cream~putar sebati.
masukkan gelatin~putar sebati.
tuang adunan keatas base biskut tadi.
sejukkan selama 1 jam atau sehingga ia mengeras.
bahan lapisan chocolate mousse:
300gm whipping cream~non-diary whipping cream~rich gold.
1 tbsp gelatin~capurkan dengan 60ml air panas.
50gm serbuk koko.
100gm gula aising.
1/2 cawan air suam.
1 tbsp nescaffe~campurkan dengan 1 1/2 tbsp air panas.
campurkan serbuk koko,gula aising dan air suam~kacau sebati~ketepikan.
putar whipping cream sehingga soft peak.
masukkan semua bahan dengan kaedah kaup balik~kacau sebati.
tuang adunan keatas lapisan cheese tadi.
sejukkan di dalam peti sejuk sehingga mousse keras~8jam atau semalaman.
bahan chocolate ganache:
300gm coklat masakan.
220gm UHT whipping cream.
masak secara double-boiler
tuang di atas mousse yang sudah keras.
untuk hiasan di atas kek...masukkan chocolate ganache ke dalam piping beg,sejukkan sebentar~sehingga kekerasan yang di ingini~hias pada kek.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan