SUMBER: MAI SHARE RESEPI DI FB
3 CAWAN TEPUNG HIGH PROTIEN
2 TBSP SUSU TEPUNG
1/4 CAWAN GULA KASTOR
2 TBSP BUTTER ATAU MARGERIN
1 CAWAN AIR SUAM~DICAMPURKAN DENGAN SEDIKIT PEWARNA KUNING (JIKA SUKA)~UNTUK ROTI DI ATAS SUE TAK CAMPURKAN PEWARNA...
2 TSP YIS SEGERA
SEDIKIT ESEN VANILLA
SATUKAN TEPUNG,SUSU TEPUNG DAN GULA~GAUL RATA.
MASUKKAN BUTTER~GAUL SEHINGGA MENJADI SEPERTI SERBUK ROTI.
BUAT LUBANG DI TENGAH-TENGAH...MASUKKAN AIR SUAM,YIS DAN ESEN VANILLA.
GAUL RATA DAN ULI SELAMA 10-15 MINIT.
**JIKA PERLU BOLEH DITAMBAH SEDIKIT TEPUNG ATAU AIR***
BULATKAN DOH...SAPU SEDIKIT MINYAK DI BAHAGIAN LUAR NYA...
MASUKKAN DOH KEDALAM BEKAS DAN TUTUP...
REHATKAN DOH SELAMA 1 JAM ATAU SEHINGGA DOH NAIK DAN MENGEMBANG SEKALI GANDA.
TUMBUK DOH...BENTUKKAN MENGIKUT CITARASA SENDIRI...BOLEH JUGA DI MASUKKAN INTI...UNTUK KALI INI SUE GUNA INTI KENTANG CAMPUR AYAM DAN INTI KAYA...
SETELAH SELESAI...REHATKAN SELAMA 1/2 JAM SEBELUM DI BAKAR.
BAKAR SELAMA 15-20 MINIT DENGAN SUHU 180'C
SETELAH ROTI MASAK,SAPUKAN SEDIKIT BUTTER DI PERMUKAAN ROTI.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan