SUMBER:KAK AZLITA AZIZ (http://fromintankitchen.blogspot.com)
kek ni sue buat sebaik sahaja balik dari opis semalam...lama dah tak buat kek...
bahan A
50gm gula kastor~sue guna 40gm
140gm kuning telur~(8 biji) 20gm susu tepung
20 gm tepung jagung
140gm tepung gandum
100ml minyak jagung
100ml santan ~sue guna santan kotak ajer
ayakkan susu tepung,tepung jagung dan tepung gandum 3X~ketepikan.
whisk gula dan kuning telur sehingga sebati
masukkkan tepung kedalam mangkuk dan buat kan lubang ditengah tengah nya.
tuangkan campuran kuning telur tadi,minyak jagung dan santan.
kacau dari bahagian tengah ke tepi mangkuk sehingga sebati~ketepikan.
bahan B:
300gm putih telur~9 biji
150gm gula kastor~sue guna 130gm 1/2 tsp garam
1 tsp cream of tar tar~sue x letak
pukul putih telur sehingga berbuih kemudian campurkan cream of tar tar,garam dan gula
pukul sehingga kental (soft peak)
campurkan bahan A sedikit demi sedikit dengan kaedah kaup balik
bahagi kan adunan kepada 4 bahagian dan tambah pewarna juga perisa yang disukai.
gris dan alaskan loyang,sue guna loyang bulat 9inci sebab sue tak ada loyang khas untuk kek chiffon...
bakar 165'C selama 1 jam
apabila kek sudah masak terus terbalikkan loyang di atas redai dan biarkan sehingga kek betul-betul sejuk baru keluarkan kek dari loyang
lain kali jika nak buat lagi,sue akan gunakan loyang yang lebih kecil yang 7inci sebab yang ini kek agak nipis tebal kek ni cuma 4.5cm.
sue gunakan pewarna pink,purple,hijau dan kuning
Tiada ulasan:
Catat Ulasan