Halaman

Selasa, 16 Oktober 2012

KEK DAM


Ada tempahan kek dam,kek sebagai hadiah perkahwinan dan meraikan hari lahir untuk 10 orang...so kek ni besar dan berat...untuk resepi ini Sue doublekan resepi nya.Resepi Sue ambil dari blog hanieliza's cooking.Lama sue simpan resepi ni tapi belum pernah buat lagi...buat yang ini pon Sue tak dapat rasa pon...tapi bau nya harum satu rumah...bau coklat dan oren....
bentuk dalam nya pon tak boleh nak tengok la kan...untuk kek ni sue potong kek dan susun kan nya menjadi bentuk dam...
memandangkan banyak nama yang perlu ditulis di atas kek ini jadi sue tulis di atas coklat compound~dicairkan~diterap bentuk~...untuk tulisan pula sue gunakan coklat putih...lebih senang dan praktikal hanya susun sahaja kepingan coklat-coklat tu...



BAHAN KEK COKLAT



BAHAN A:


125gm butter

125gm gula perang~sue guna 100gm sahaja

2 biji telur gred A

1/2 tsp esen vanilla

120ml susu segar


BAHAN B:


150gm tepung gandum

20gm serbuk koko

1 tsp baking powder 

satukan semua bahan B dan ayakkan.



pukul butter dan gula perang sehingga kembang

masukkan telur satu persatu

pukul sebati dan masukkan esen vanilla

masukkkan bahan B secara berselang seli dengan susu segar

kacau rata dengan menggunakan senduk kayu atau spatula sahaja

gris dan lapikkan loyang dengan kertas~sue guna loyang 8x8

bakar dengan suhu 170'C selama 30 minit atau sehingga masak

sejukkan di atas redai.



BAHAN KEK OREN:


125GM butter

125gm gula kastor

2 biji telur gred A

1 tsp esen vanilla

1 tsp sunquick

1 tsp oren paste

200gm tepung gandum*

1/2 tsp baking powder*

sue tambah parutan kulit oren


ayak bahan bertanda *

pukul butter dan gula sehingga kembang

masukkan telur sebiji demi sebiji

masukkan esen vanilla,sunquick,oren paste dan parutan kulit oren

masukkan tepung kacau rata dan sebati

gris dan alaskan loyang~sue guna loyang 8x8

bakar guna suhu 170'C selama 30 minit dan sejukkan.








buttercream:

400gm krimwell

600gm shortening

240gm gula aising~ayak

pukul krimwell dan shortening low speed selama 2 minit

masukkan gula aising~low speed selama 2 minit

masukkan perisa kegemaran.












kek yang kecil ini sue gunakan dari baki kek dam yang dipotong tu...untuk krim nye sue gunakan kaedah steam butter cream.



  tima kasih pada izzati yang order kek ni...kak sue enjoy buat kek ni...
 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan