Ada tempahan kek dam,kek sebagai hadiah perkahwinan dan meraikan hari lahir untuk 10 orang...so kek ni besar dan berat...untuk resepi ini Sue doublekan resepi nya.Resepi Sue ambil dari blog hanieliza's cooking.Lama sue simpan resepi ni tapi belum pernah buat lagi...buat yang ini pon Sue tak dapat rasa pon...tapi bau nya harum satu rumah...bau coklat dan oren....
bentuk dalam nya pon tak boleh nak tengok la kan...untuk kek ni sue potong kek dan susun kan nya menjadi bentuk dam...
memandangkan banyak nama yang perlu ditulis di atas kek ini jadi sue tulis di atas coklat compound~dicairkan~diterap bentuk~...untuk tulisan pula sue gunakan coklat putih...lebih senang dan praktikal hanya susun sahaja kepingan coklat-coklat tu...
BAHAN KEK COKLAT
BAHAN A:
125gm butter
125gm gula perang~sue guna 100gm sahaja
2 biji telur gred A
1/2 tsp esen vanilla
120ml susu segar
BAHAN B:
150gm tepung gandum
20gm serbuk koko
1 tsp baking powder
satukan semua bahan B dan ayakkan.
pukul butter dan gula perang sehingga kembang
masukkan telur satu persatu
pukul sebati dan masukkan esen vanilla
masukkkan bahan B secara berselang seli dengan susu segar
kacau rata dengan menggunakan senduk kayu atau spatula sahaja
gris dan lapikkan loyang dengan kertas~sue guna loyang 8x8
bakar dengan suhu 170'C selama 30 minit atau sehingga masak
sejukkan di atas redai.
BAHAN KEK OREN:
125GM butter
125gm gula kastor
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
1 tsp sunquick
1 tsp oren paste
200gm tepung gandum*
1/2 tsp baking powder*
sue tambah parutan kulit oren
ayak bahan bertanda *
pukul butter dan gula sehingga kembang
masukkan telur sebiji demi sebiji
masukkan esen vanilla,sunquick,oren paste dan parutan kulit oren
masukkan tepung kacau rata dan sebati
gris dan alaskan loyang~sue guna loyang 8x8
bakar guna suhu 170'C selama 30 minit dan sejukkan.
buttercream:
400gm krimwell
600gm shortening
240gm gula aising~ayak
pukul krimwell dan shortening low speed selama 2 minit
masukkan gula aising~low speed selama 2 minit
masukkan perisa kegemaran.
kek yang kecil ini sue gunakan dari baki kek dam yang dipotong tu...untuk krim nye sue gunakan kaedah steam butter cream.
tima kasih pada izzati yang order kek ni...kak sue enjoy buat kek ni...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan