Halaman

Selasa, 8 Julai 2014

kek coklat moist


Sumber:chef norzailina

3 biji telur gred A
1/2 tsp esen vanilla


Bahan A:

140gm gula perang
250ml susu coklat
250ml minyak
50gm serbuk koko
150gm susu pekat


Bahan B:(bahan ayak)

150gm tepung gandum
1 tsp serbuk penaik
1 tsp soda bikarbonat


Masak semua bahan A dengan api perlahan-sebati dan larut- sejukkan.

Putar telur sehingga kembang-masukkan esen vanilla.

Tuang bahan B berselang seli dengan bahan A-putar sebati.

Alas dan lengser loyang.

Sediakan kukusan.

Tuang adunan kedalam loyang...ratakan...tutup loyang dengan aluminium foil.

Kukus dengan api sederhana selamam 1 jam.

Sejukkan.


Topping coklat:

250gm coklat masakan (potong kecil)
3 tbsp whipping cream
3 tbsp butter

Masak semua bahan di atas dengan kaedah double boiler...sejukkan seketika sebelum dituang ke atas kek.

Untuk kek yang ini...su hias dengan whipping cream...




Tiada ulasan:

Catat Ulasan