Selasa, 8 Julai 2014
kek coklat moist
Sumber:chef norzailina
3 biji telur gred A
1/2 tsp esen vanilla
Bahan A:
140gm gula perang
250ml susu coklat
250ml minyak
50gm serbuk koko
150gm susu pekat
Bahan B:(bahan ayak)
150gm tepung gandum
1 tsp serbuk penaik
1 tsp soda bikarbonat
Masak semua bahan A dengan api perlahan-sebati dan larut- sejukkan.
Putar telur sehingga kembang-masukkan esen vanilla.
Tuang bahan B berselang seli dengan bahan A-putar sebati.
Alas dan lengser loyang.
Sediakan kukusan.
Tuang adunan kedalam loyang...ratakan...tutup loyang dengan aluminium foil.
Kukus dengan api sederhana selamam 1 jam.
Sejukkan.
Topping coklat:
250gm coklat masakan (potong kecil)
3 tbsp whipping cream
3 tbsp butter
Masak semua bahan di atas dengan kaedah double boiler...sejukkan seketika sebelum dituang ke atas kek.
Untuk kek yang ini...su hias dengan whipping cream...
Label:
kek,
kek coklat,
tempahan
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan