Resepi dari chef Zubaidah ketika su mengikuti kelas masakannya.
Bahan-bahan:
6 biji telur (medium size)
125gm susu pekat manis
80gm gula aising
100gm tepung gandum
250gm butter
1 tsp baking powder
1 tbsp ovelette
1 tbsp strawbery emulco
1 tsp pewarna rose pink
Ayak tepung dan baking powder.
Pukul telur,gula aising dan ovelette sehingga kembang dan putih.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit (low speed)
Dibekas yang berasingan pukul butter dan susu sehingga kembang.
Campurkan adunan butter ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
Bahagikan adunan kek kepada 2 bahagian.
Masukkan pewarna pink dan strawbery emulco kedalam 1 bahagian adunan,dan 1 bahagian lagi dibiarkan warna asal.
Gunakan loyang 7'x7' gris dan alas dengan kertas.
180'C dan bakar selapis demi selapis sehingga habis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan