Halaman

Ahad, 7 Mac 2010

KEK LAPIS DWI KELAPA PANDAN


Buat kek ni untuk tempahan kenduri kahwin.Resepi dr Chef Zubaidah.

Bahan-bahan:

250gm butter
125gm self raising flour
100 icing sugar
50gm susu cair
30gm santan serbuk
6 biji telur -medium size
1 tbsp ovelette
Pewarna kuning lemon,pewarna hijau dan pewarna pink
Perisa pandan
1 tbsp jem strawberry


Telur,gula aising dan ovellete-high speed sehingga pekat dan putih.
Ayak tepung dan serbuk santan.
Campurkan tepung kedalam adunan telur berselang seli dengan susu cair-low speed.
Dalam mangkuk lain pukul butter sehingga kembang.
Campurkan kedalam adunan telur sedikit demi sedikit-kaedah kaup balik.
1/2 bahagian campurkan pewarna kuning lemon.
1/4 bahagian campurkan pewarna hijau dan perisa pandan.
1/4 bahagian campurkan pewarna pink dan jem strawbery.
Gris loyang 7'x7' dan alas dasar dgn kertas.
Bakar yang warna kuning 2 lapis.
Bakar yang warna pink 1 lapis.
Bakar yang warna hijau 1 lapis.
Lapisan terakhir taburkan sedikit kelapa kering.
Suhu 180'C.




.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan