Tempahan untuk hantaran perkahwinan.
Resepi untuk bahagian tengah:
6 biji telur (gred medium)
80gm icing sugar
1 tbsp ovellete
250gm butter-Su guna farmcows
125gm susu pekat
100gm tepung gandum-Su guna self-raising flour jer
1 tsp baking powder
1 tsp coklat emulco
1 tsp perisa oren
1 tsp strawbery emulco
pewarna oren
pewarna pink
pewarna hijau
Gris loyang 8' x 8'
Telur,gula dan ovellette high speed sehingga kembang dan gebu.
Campurkan tepung sedikit demi sedikit kaedah kaup balik menggunakan spatula saja.
Dalam bekas lain pukul butter dan susu pekat sehingga kembang.
Campurkan butter ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit.
Pastikan adunan sebati.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
1 bhgn letak coklat emulco.
1 bhgn letak perisa dan pewarna oren.
1 bhgn letak strawbery emulco dan pewarna pink.
1 bhgn letak warna hijau.
Bakar selapis demi selapis 180'C sehingga permukaan atasnya berwarna perang.
Sejukkan dan potong 3.5cm dan sapukan jem.
Pastikan ukurannya 7'x7.
Bahagian atas dan bawah:
Resepi yang sama seperti diatas,cuma tambahkan 1 tbsp horliks.
Guna loyang 7'x7'.
Buat 6 lapisan,sapukan jem dan letakkan bahagian tengah dgn cermat.
Buat lagi 6 lapisan.
Pastikan kek benar2 sejuk baru keluarkan dari loyang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan