Buat untuk majlis jamuan raya opis.
bahan kek:
5 biji telur gred A
130gm tepung hong kong (ayak)
150gm gula ~sue guna 120gm shj
80gm butter ~dicairkan
pukul telur dan gula sehingga kembang n pekat.
masukkan tepung gaul rata.
masukkan butter cair kacau perlahan sehingga sebati
alas loyang 8' n gris dgn butter~sue guna loyang 10'
bakar kek selama 30 minit dengan suhu 180'C
apabila kek dah masak terus keluarkan dr loyang dan sejukkan
pastikan kek betul2 sejuk sblm dihiaskan
potong kek kepada 2 bahagian
bahan krim:
250gm whip cream~sue guna 500ml
esen vanilla @ lain2 sebagai perasa jika suka
putar whip cream sehingga pekat
hiasan:
buah peach,kiwi,anggur,nenas,strawberry atau ape@ buah yg sesuai
bahan glaze:
instant jelly + air
ratakan cream yg dicampur bersama buah peach pada lapisan bawah kek
letak lapisan atas n ratakn cream
susun buah dan hiaskan
sapukan bahan glaze
Tiada ulasan:
Catat Ulasan