resepi sue ambil dr blog mat gebu.sedap tart ni,buat tart ni untuk kawan sekolah yg dah lama sangat tak jumpe.
113gm butter
75gm gula halus
1 biji telur gred A + 1 kuning telur
250gm tepung halus
satukan butter dan gula,kacau guna wisk sehingga gula hancur,masukkan teluur dan kacau lg sehingga berkrim kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan dikacau menggunakan spatula sehingga menjadi doh yg lembut.bungkus dgn plastik dan simpan dlm peti sejuk dlm 2 jam.
tekan doh kedalam acuan tart dan bakar selama 10-12 minit.
bila dah masak keluarkn dari acuan dan sejukkan d atas redai.
sapukan bhg dlm kulit tart dgn coklat masakan yg dcairkn
paipkn krim pastri.
bahan bahan krim pastri:
300ml susu segar
3 biji kuning telur
50gm gula halus
20gm tepung gandum*
20gm tepung jagung*
*dcampurkn dan ayak
1 tsp esen vanilla
2 tbsp butter
panaskn susu hingga suam,ketepikan.satukn kuning telur,gula dan tepung kacau menggunakn whisk hingga brkrim.tuang susu kacau rata.letak krim ini diatas air mendidih dan terus kacau sehingga krim berubah mnjadi pekat dan licin.matikan api dan masukkan esen vanilla serta butter kacau sebati.simpan didlm bekas yg bertutup rapat.
susun buah buahan mengikut kreativiti masing2 begitu juga jenis buah buahan yg digunakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan