Halaman

Selasa, 19 Jun 2012

kek karamel

Sue buat kek ni untuk diberikan pd kawan hubby.

A-karamel: (yg ni sue guna loyang 8')

2 tbsp gula
tabur gula dlm loyang dan masak atas api perlahan sehingga gula cair dan perang.

ketepikan.



B-bahagian atas:

1/2 tin susu cair*
70gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
3 biji kuning telur*

*boleh ditambah jika nak karamel nyer tebal.

C-lapisan kek:

140gm tepung gandum
70gm gula castor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 tsp baking powder
45ml minyak masak

D-merinque:

6 biji putih telur
70gm gula castor
1 tsp krim of tar tar~sue x letak pon.


Kacau semua bahan B perlahan (jangan berbuih)

masukkan kedalam loyang yg ade karamel td.

pukul semua bahan C

pukul bahan D sehingga kembang (jika terbalikkan mangkuk tak jatuh)

campurkan semua C dan D~gaul sebati.

bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna yg disukai

masukkan kedalam loyang td secara berselang seli warna nyer

bakar secara double-boiling selama 1 jam dgn suhu 180'C

apabila sudah masak,rehatkan selama 10 minit baru terbalikkan loyang.

sejukkan dalam peti~boleh hias dgn buah buahan.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan