A-karamel: (yg ni sue guna loyang 8')
2 tbsp gula
tabur gula dlm loyang dan masak atas api perlahan sehingga gula cair dan perang.
ketepikan.
B-bahagian atas:
1/2 tin susu cair*
70gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
3 biji kuning telur*
*boleh ditambah jika nak karamel nyer tebal.
C-lapisan kek:
140gm tepung gandum
70gm gula castor
3 biji kuning telur
135ml air biasa
1 tsp baking powder
45ml minyak masak
D-merinque:
6 biji putih telur
70gm gula castor
1 tsp krim of tar tar~sue x letak pon.
Kacau semua bahan B perlahan (jangan berbuih)
masukkan kedalam loyang yg ade karamel td.
pukul semua bahan C
pukul bahan D sehingga kembang (jika terbalikkan mangkuk tak jatuh)
campurkan semua C dan D~gaul sebati.
bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna yg disukai
masukkan kedalam loyang td secara berselang seli warna nyer
bakar secara double-boiling selama 1 jam dgn suhu 180'C
apabila sudah masak,rehatkan selama 10 minit baru terbalikkan loyang.
sejukkan dalam peti~boleh hias dgn buah buahan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan