sumber:naiz ismail~rakan fb
Bahan-bahan kek:
1 cawan serbuk koko~ayakkan..
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1/2 cawan susu cair~sue guna fresh milk
250gm butter
2 cawan gula perang
4 biji telur
2 tsp esen vanilla
2 cawan tepung gandum~ayak
2 tsp baking powder~ayak
satukan serbuk koko,gula halus dan air panas~kacau sedikit supaya tidak berketul~masak di atas api perlahan sehingga gula larut biarkan sejuk kemudian masukkan susu cair~kacau sebati dan ketepikan.
pukul butter dan gula perang sehingga kembang,masukkkan telur satu persatu seterus nya masukkan esen vanila.
Masukkan tepung berselang seli dengan adunan coklat tadi~kaup balik sehingga sebati.
Lengser dan alaskan loyang~tuang adunan
Bakar secara water bath dengan suhu 180'C selama 1 jam 15 minit atau sehingga masak.
sejukkan kemudian potong kek kepada 3 bahagian.
bahan-bahan cream cheese frosting:
500gm cream cheese
250gm mascarpone~boleh digantikan dengan cream cheese kerana mascarpone agak mahal,tetapi jika guna mascarpone rasa nya lebih sedap.
100gm gula aising~ayak
1 tsp serbuk nescaffe
putar cream cheese dan mascarpone sehingga lembut dan sebati
Masukkan gula aising dan serbuk nescaffe
Masukkan 1/2 adunan ke dalam piping bag,dan sejukkan dalam peti sejuk selama 15 minit.
bahan-bahan ganache untuk filling:
50ml whipping cream
200gm coklat compound~potong kecil2
panaskan whipping cream sehingga kelihatan berbuih ditepi2 periuk,tutup api masukkan coklat compound kacau sehingga coklat larut.
Masukkan dalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk selama 10 minit~sehingga ganache keras sedikit untuk memudahkan di paipkan ke atas kek nanti.
Bahan-bahan ganashe untuk kek:(buat ganashe ini selepas kek disejukkan~pastikan cream cheese telah mengeras)
100ml whipping cream
300gm coklat compound
panaskan whipping cream sehingga kelihatan berbuih ditepi periuk~tutup api dan masukkan coklat compound~kacau sehingga coklat larut sepenuh nya.
potong kek kepada 3 bahagian
paipkn cream cheese frosting berselang seli dengan ganache filling~rujuk entry sebelum ni..
lapiskan kek dan ulang proses yang sama sehingga selesai.
apabila dah siap,ratakan cream cheese dikeseluruhan kek..kemudian sejukkan didalam peti sejuk selama 1 jam
tuang ganashe sehingga rata
untuk hiasan bunga rose tu sue guna kan fresh cream.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan