SUMBER: http://www.tiffinbiru.com resepi asal dari kak jee (Puan Fauziah Abdul Samad)
bahan-bahan:
300gm tepung gandum
4 tbsp tepung jagung
2 tbsp gula aising~ayak
200gm mentega~sue guna jenama scs
1/2 tsp esen vanilla
2 kuning telur~boleh di campurkan dengan sedikit pewarna kuning
sedikit garam halus
jem nenas secukupnya
gaul rata tepung gandum,tepung jagung,gula aising dan garam halus.
masukkan mentega~gaul~menjadi seperti serbuk roti
masukkan esen vanilla kedalam kuning telur.
masukkan kuning telur sedikit demi sedikit kedalam tepung gaul rata sehingga mendapat doh yang tidak melekat di mangkuk..~(tak perlu habiskan kuning telur )
rehatkan doh sebentar
canai doh antara 2 lapisan plastik bersih,ketebalan dalam 1/2cm
terap dan susun di atas loyang yang telah di gris
letakkan inti jem nenas
bakar selama 20-25 minit dengan suhu 175'C
sebelum letak jem nenas
Sue guna jem nenas yang kurang manis
Dah siap sedia nak masuk oven.. |
Siap bakar dah... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan