Halaman

Rabu, 25 Mei 2011

talam labu

Mencari resepi  labu dari myresepi..sebelum nih Sue pernah buat bingka labu,lepat labu dan kek labu..yang ini talam labu pulak...sedap sangat..budak2 pon suka..untuk resepi nih Sue guna loyang 7"  resepi asal guna loyang 9"...berbaloi buat nih...dapat la bg jiran2 sikit dan bawak ke opis.Labu nih mak yang tanam kat kampung...dah lama sangat bertapa kat dapur Sue..bayangkan la labu nih mak kirim melalui akak Sue (Teh) semasa cuti taun baru cina yg lalu, Teh singgah ke Taiping ketika dalam perjalanan balik ke Kulim dari Kuala Lipis... jauh perjalanan labu nih...tp labu nih x rosak pon...mak kata ianye boleh tahan sehingga setahun (labu yg tua laa...)...hehehe..lg pulak labu nih warna dia kuning dan rasa nyer manis..untuk kuih talam nih Sue tak letak pewarna pon...mmg kuning asli dari labu...okehhh...abih da citer pasal labu..jom lihat resepi talam nih...

Bahan bahan untuk lapisan labu:

500gm isi labu~dikukus n lecek
70gm tepung jagung
60gm tepung sagu
200ml santan pekat~Sue guna santan kotak-1 kotak kecil
200ml air
220gm gula halus~Sue guna 180gm shj
pewarna kuning~Sue tak letak pon
2 helai daun pandan


Bahan bahan lapisan putih:

90gm tepung beras
100gm tepung ubi
400ml santan pekat~Sue guna santan kotak
170gm gula halus~Sue guna 150gm shj
1 tsp garam
400ml air
 2 helai daun pandan


Sediakan loyang-lengserkan sedikit minyak @ butter.
Panaskan air kukusan.
Campurkan semua bahan lapisan labu-blender,kemudian tapis.
Tuang adunan dalam periuk dan campurkan daun pandan,masak sehingga naik wap sahaja.
Keluarkan daun pandan.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian- satu bahagian masukkan kedalam loyang dan kukus selama 10 minit.
Sementara itu sediakan lapisan putih,campurkan semua bahan-kacau sebati.
Masak dalam periuk bersama daun pandan sehingga naik wap (pastikan adunan sentiasa dikacau).
Juga bahagikan kpd 2 bahagian.
Tuang lapisan putih keatas lapisan labu tadi.Ulang proses sehingga selesai.
Untuk lapisan terakhir tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit.
Sejukkan dahulu sebelum dipotong.

cantik dan rasa nyer sedap...

Untuk bawa ke opis n bagi jiran-jiran

kebetulan hari nih ade meeting dengan 2 pengarah baru...meeting yg memakan masa hampir 5 jam..huhu..so talam labu nih Sue hidangkan aje masa meeting td...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan