SUMBER: http://www.tiffinbiru.com
Bahan-bahan:
8gm serbuk jelly
600ml air
300ml susu cair
120gm gula halus
1 tbsp tepung kastard
1 tsp esen vanilla
1 cawan gula pasir~untuk karamel...Sue guna 3 tbsp.
3 tbsp air~untuk karamel
Untuk karamel~masak gula dengan api sederhana sehingga gula menjadi kuning keemasan dan berbuih~dengan berhati-hati tuang air kacau sehingga sebati~masak sebentar sehingga pekat kemudian tuang kedalam bekas untuk bekukan agar-agar.
***Cara Sue: masukkan 3 tbsp gula pasir dalam loyang,guna api kecil masak sehingga gula cair dan berubah warna keperangan..tutup api***
Satukan susu cair dan tepung kastard~tapis.
Masak air,gula halus,dan serbuk jelly sehingga mendidih dan jelly larut.
Kecilkan api,masukkan kastard tadi...kacau rata,masak sehingga bancuhan kelihatan sedikit pekat.
Tuang dalam loyang yang ada karamel tadi.
Sejukkan selama 2-3 jam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan