Halaman

Selasa, 9 April 2013

agar-agar karamel

SUMBER: http://www.tiffinbiru.com



Bahan-bahan:


8gm serbuk jelly

600ml air

300ml susu cair

120gm gula halus

1 tbsp tepung kastard

1 tsp esen vanilla

1 cawan gula pasir~untuk karamel...Sue guna 3 tbsp.

3 tbsp air~untuk karamel


Untuk karamel~masak gula dengan api sederhana sehingga gula menjadi kuning keemasan dan berbuih~dengan berhati-hati tuang air kacau sehingga sebati~masak sebentar sehingga pekat kemudian tuang kedalam bekas untuk bekukan agar-agar.

***Cara Sue: masukkan 3 tbsp gula pasir dalam loyang,guna api kecil masak sehingga gula cair dan berubah warna keperangan..tutup api***


Satukan susu cair dan tepung kastard~tapis.

Masak air,gula halus,dan serbuk jelly sehingga mendidih dan jelly larut.

Kecilkan api,masukkan kastard tadi...kacau rata,masak sehingga bancuhan kelihatan sedikit pekat.

Tuang dalam loyang yang ada karamel tadi.

Sejukkan selama 2-3 jam.










Tiada ulasan:

Catat Ulasan